انگل ها در اسبها

پارازیت های داخلی در اسب – انواع ، نشانه ها ، درمان و پیشگیری (قسمت اول)

مالکان اسب‌ها نسبت به وجود پارازیت‌های داخلی (انگل ها) در بدن اسبها نگران هستند زیرا که انگل ها می‌توانند سیستم ایمنی بدن اسب را تضعیف کنند و بیماری گوارشی برای اسب شان به همراه داشته باشند.
پارازیت‌ها روی یا داخل بدن میزبان زندگی می‌کنند ، از آن تغذیه می‌کنند در بدن آن پناه می‌گیرند و تولید مثل می‌کنند و به میزبان آسیب وارد می‌کنند. همه اسب‌ها در معرض ابتلا به پارازیت‌ها هستند و در صورتی که به بدن اسب وارد شود سبب ایجاد عوارض (مشکلات در سلامتی اسب) خواهد شد.
نشانه‌های وجود پارازیت در بدن اسب شامل کاهش وزن ، کولیک ، کیفیت نامناسب پوست بدن ، کسالت و خستگی است.
سطح درگیری با پارازیت برای هر اسب بستگی به فاکتورهای متغیری دارد که شامل شرایط خوراک دهی ، چرا کردن ، مدیریت محل چرا و برنامه انگل زدایی است.
اگر مشکوک هستید که اسبتان مبتلا به سطح بالایی از پارازیت است حتماً با دامپزشکتان مشورت کنید تا دستورات درمانی لازم را برای آن دریافت کنید. ایجاد تغییرات در برنامه غذایی اسب و نحوه مدیریت آن می‌تواند ریسک ابتلا به پارازیت‌های داخلی را کاهش دهد.

چگونه اسبها به پارازیت های داخلی مبتلا میشوند ؟

همه حیوانات چرا کننده دارای پارازیت‌های روده‌ای هستند. پارازیت‌های گوارشی از طریق مسیر دفوعی دهانی ، از یک اسب به اسب دیگر منتقل می‌شوند.
پارازیت‌ها بالغ در کانال دستگاه گوارش تولید مثل می‌کنند. سپس تخم‌ها در کود(پهن اسب) وارد شده و محیط اطراف را آلوده می‌کند. اسب دیگری که در اطراف چرا میکند ، تخم‌ها و لاروها را می‌خورد سپس انگل‌ها در داخل بدن میزبان وارد مرحله بلوغ می‌شوند.
در شرایط طبیعی که اسب‌ها اجازه چرا دارند و آزادانه حرکت می‌کنند پارازیت‌های داخلی به ندرت منجر به بروز بیماری می‌شوند. به این خاطر که اسب‌ها زندگی طبیعی خود را دارند و در یک منطقه وسیع در حال چرا هستند و در محیط کوچک که کودها نزدیک به هم هستند و آلوده به تخم‌های انگل است چرا نمی‌کنند.
به هر حال محدود کردن اسب‌ها در چراگاه‌های کوچک منجر به پیدایش تراکم بالای انگلی می‌شود زیرا که تخم آنها در نواحی کوچک متمرکز هستند. تا زمانی که عاملی این سیکل را متوقف نکند انگل‌ها مجدداً تولید مثل می‌کنند و هر اسبی در چراگاه ، چرا می‌کند به انگل مبتلا می‌شود.

مقدار زیاد پارازیت اغلب در اسبهای جوان دیده میشود زیرا سطح ایمنی بدن آنها در حال افزایش است . اسبهای بالغ نسبت به برخی گونه های پارازیت ها تا حدی ایمن شده اند . اما برخی اسبهای بالغ همواره در معرض حجم بالای پارازیت در طی زندگی شان هستند .

انواع پارازیت های داخلی که برروی اسبها تأثیر گذار هستند

بیش از 150 نوع پارازیت داخلی می تواند برروی اسبها اثر گذار باشد . امروزه گونه های رایج کلینیکی آن شامل small strongyles , round worm و tapeworn ها هستند .

 

Large Strongyles (Strongylus vulgaris) :

از قدیم تا به حال Large Strongyles (Strongylus vulgaris) به عنوان خطرناک‌ترین پارازیت داخلی برای اسب‌ها شناخته شده‌اند. قسمتی ازسیکل زندگی آنها شامل مهاجرت به اصلی‌ترین شریان تامین کننده خون به روده می باشد. این وضعیت سبب ایجاد آسیب جدی شده و جریان خون به روده درگیر مختل و ضعیف می شود. در موارد حاد ، اسب به دلیل پیچیدگی هایی که در این حالت به دلیل کولیک پدید می آید ، می میرد.
خبر خوب آنکه از دهه ۱۹۷۰ برنامه‌های ضد انگلی متفاوت به صورت قابل توجهی شیوع این پارازیت را کاهش داده است در نتیجه این نوع پارازیت در اسب‌های بومی به ندرت پیدا می‌شود.
انگل های Small Strongyles (Cyathostomin spp.) :
این دسته از انگل ها، رایج‌ترین نوع انگل در بین اسب‌های امروزی هستند. هنگامی که لارو آنها خورده می‌شود در لایه داخلی کلن بزرگ پناه می‌گیرد و در آنجا شروع به رشد می‌کند. این مرحله از زندگی به عنوان جمعیت در کیست یا تخمدان قرار گرفته (encysted strongyles) نامیده می‌شود. زمانی فرا میرسد که لاروها بالغ میشوند .
در صورتی که جمعیت لاروها در مرحله encysted strongyles زیاد باشد می‌تواند برای اسب ها خطرناک باشد. بسیاری از اسب‌ها نشانه‌های ابتلا از خود نشان نمی‌دهند. اما این وضعیت در ۵۰ درصد موارد مرگبار است . اسبهای جوان بین ۱ تا ۴ سال بسیار نسبت به گونه Strongyles حساس هستند زیرا که هنوز سیستم ایمنی آنها نسبت به این پارازیت‌ها در حال تقویت شدن است.
کرم های Ascarids ( parascaris equorum) :
کرم‌های گرد به عنوان آسکاریدها شناخته می‌شوند. آنها می‌توانند ۵۰ سانتی‌متر در طول رشد کنند و برای کره‌ها و اسب‌های جوان خطرناک باشند. لارو آنها هنگامی که خورده میشود از طریق دیواره روده به کبد و سپس شش ها میرود . در این هنگام بر اثر سرفه اسب ، قورت داده شده و وارد روده میشود و سپس در دستگاه گوارش بالغ میشود . اسبهایی که تعداد کرم ها در بدن آنها زیاد باشد علائمی چون سرفه و آب ریزش از خود نشان میدهند و این به دلیل حرکت لاروها در ریه ها است . برخی از این اسبها نیز ممکن است علائمی چون کاهش وزن ، شکم گلدانی و اسهال داشته باشند . کرم های بالغ می توانند باعث انسداد روده شده و ایجاد کولیک کنند .
کرم های (Anoplocephala perfoliata) Tapeworms :
این کرم ها نوع دیگری از پارازیت های داخلی هستند و تا 20 سانتی متر می توانند رشد کنند. تخم آن ها که در مدفوع دیگر اسبها وجود دارد توسط مایت ها (حشرات ذره بینی) که در علف زارها زندگی میکنند خورده میشود . پس از آن ، اسبها در هنگام چرا ، مایت ها را میخورند و بدین شکل تخم این دسته از کرم ها وارد بدن اسب میشود و در آنجا بالغ میشوند . این کرم ها به صورت دسته ای بین روده بزرگ و کوچک جمع میشوند و ممکن است سبب بند آمدن روده کوچک شده و ایجاد کولیک کنند . آنها با وصل شدن به دیواره روده مواد مغذی آن را جذب میکنند و با تجمع در محل اتصال روده کوچک به روده بزرگ سبب ضخیم شدن ، التهاب و ایحاد زخم در دیواره روده میشوند . همچنین به دلیل ترشح مواد شیمایی توسط کرم ها ، ممکن است تحرک روده  افزایش یافته و روده در خودش بپیچد و ایجاد انسداد کند. کره اسبهای زیر 2 سال و یک ساله معمولا بالاترین سطح درگیری به این کرم ها را دارند . کره ها می توانند در سن 4 تا 5 ماهگی مبتلا شوند .
مالش روغن سم در میخ نعل بندی

آیا می دانید مالش روغن سم در محل میخ نعل در سم ممنوع است ؟!

از آنجایی که در اثر فرو رفتن میخ در دیواره سم لوله های بوقی تشکیل دهنده ی دیواره ی سم دچار آسیب میشوند راه برای ورود باکتری ها به داخل سم باز میشود . 

مالش روغن سم در محل فرورفتن میخ نعل سبب رشد بیشتر باکتری و قارچ در محل سوراخ شدگی میشود ‌. این میکروارگانیسم ها آنزیم و سمی ترشح می‌کنند که کلاژن و پروتئین دیواره ی سم را تجزیه میکند . و اگر اسب در ناحیه ی دیواره ی سم دچار بیماری نشود ، سم در ناحیه ی میخ ، نرم شده و نعل به راحتی کنده میشود ‌ . 

برای جلوگیری از بروز این مشکلات دقت داشته باشیم که روغن سم در محل میخ مالیده نشود .  در عین حال استفاده از محصولات مراقبتی آنتی باکتریال و ضد قارچ همانند اسپری قطران ( اسپری سم ) در محل میخ ها ، مانع از بروز مشکلات ذکر شده میشود.

محصولات مراقبتی سم دیاکو

چگونه از نرمی کف سم و ضعیفی دیواره های سم اسب جلوگیری کنیم ؟

از آنجایی که اسبها بیشتر زمان روز رو در باکس می‌گذرانند ، سم اسب همواره در معرض خیسی و آلودگی ناشی از ادرار و پهن اسب قرار میگیرید . 

این خیسی و آلودگی بر روی کیفیت سم بسیار تأثیرگذار بوده و سبب نرمی کف سم ، ضعیفی و سستی دیواره های سم میشود . بدین ترتیب باکتری ها و اشیاء خارجی به راحتی وارد کپسول سم میشوند و در نتیجه سم در معرض انواع بیماری های سم همانند تراش ، سیدی تو و آبسه سم قرار خواهد گرفت . افتادن مرتب نعل اسب نیز  نشانی از ضعیفی و سستی دیواره های سم بوده که به دلایل ذکر شده ایجاد میشود . 

برای جلوگیری و پیشگیری از بروز نرمی کف سم و سستی دیواره های سم ، استفاده از محصولات مراقبتی سم که سبب سفت شدن کف سم و استحکام دیواره ها میشوند از اهمیت بالایی برخوردار است . 

روغن سم قطراندار دیاکو‌ و اسپری قطران دیاکو‌ ، دو محصولی هستند که استفاده منظم از آنها سبب سفتی کف سم اسب میشود . به علاوه خاصیت آنتی باکتریال و ضد قارچ این دو محصول از بروز بیماری های سم با منشاء باکتری و قارچ جلوگیری خواهد کرد و سبب بهبود هرچه سریعتر سم های درگیر خواهد شد .

❌تعداد دفعات استفاده هفتگی این دو محصول بستگی به نظر نعل بند و دامپزشک دارد . بدون شک هرچه بافت سم در اثر استفاده این محصولات سفت تر و مستحکم تر شود ، تعداد دفعات در هفته از این محصولات کاهش میابد . 

همواره به یاد داشته باشیم که رسیدگی روزانه به سم اسب و استفاده از محصولات مراقبتی براساس نیاز سم ، سبب حفظ سلامت سم و نهایتاً سلامت اسب مان خواهد شد.

 

چگونه از محصولات چرمی به خوبی مراقبت کنیم؟

چرم ماده ای با دوام است اما این بدین معنا نیست که در برابر خراشیدن ، کشیدن و کثیفی آسیب نمی بیند. چرم از پوست بدن حیوانات تهیه میشود و دقیقاً همانند پوست ما نیاز به محافظت دارد .

هنگام استفاده از محصولات چرمی همانند زین و یراق آلات چرمی ، بوت ، نیم بوت رعایت چندین نکته ضروری است . در نظرگیری این نکات باعث میشود که آنها دوام بیشتری داشته باشند و بنابراین می توانید برای چندین سال از آنها استفاده کنید و لذت ببرید.

  • از قرار دادن آنها در معرض نور آفتاب و در حرارت مستقیم پرهیز کنید
  • از خیس شدن آنها جلوگیری کنید
  • حداقل هفتگی از یک برس نرم و یا پارچه نرم برای زودن و پاک کردن چرم از گرد و خاک و کثیفی استفاده کنید
  • از روغن های چرم دیاکو برای حفظ و بهبود نرمی آنها استفاده کنید
  • اگر در آب و هوای خشک (گرم یا سرد) زندگی میکنید ، بایستی به تعداد دفعات بیشتری از روغن چرم استفاده شود (هنگامی که حس میکنید چرم نرم نبوده و کدر به نظر میرسد زمان مناسبی برای استفاده از روغن چرم است )
  • اگر روی چرم لکه ای ایحاد شد ، برای تمیز کردن آن از الکل و شوینده استفاده نکنید . برای این کار و تمیز کردن لکه ها از پارچه تمیز مرطوب شده با آب گرم استفاده کنید و بعد از آن اجازه دهید تا چرم به طور طبیعی خشک شود
  • برای تمیز کردن جرم و آلودگی چرم ، از صابون چرم دیاکو استفاده کنید تا چرم به خوبی تمیز شود و پس از آن از روغن چرم استفاده کنید. وجود جرم و آلودگی برروی چرم سبب میشود تا چرم به مرور زمان پوسیده شود . به علاوه روغن چرم هم به خوبی جذب آن نخواهد شد .

محصولات مراقبتی چرم دیاکو شامل صابون چرم (صابون زین) ، روغن چرم (بی رنگ) ، روغن چرم قهوه ای و روغن چرم مشکی حاوی مواد و روغن های طبیعی بوده که استفاده منظم از آنها عمر محصولات چرمی را افزایش داده و به آنها نرمی و درخشندگی میبخشد .

 

 

روغن های مورد نیاز در جیره غذایی اسب

آیا استفاده از روغن های گیاهی به جای غلات در رژیم غذایی اسب مفید است ؟

⬅️چربی‌ها و روغن‌های گیاهی منبع تولید و تامین انرژی بوده و در روده کوچک اسب هضم می‌شوند. تقریباً ۲.۲۵ برابر بیشتر از وزن مساوی کربوهیدرات‌ها همانند جو و نشاسته تامین انرژی می‌کنند و مشکلاتی همانند اسیدوز ، کولیک و رفتارهای عصبی و هیجانی را که در اثر مصرف غلات برای اسب ایجاد میشود را نیز به همراه نخواهند داشت . و این امر باعث خواهد شد تا بدون افزایش مقدار خوراک دهی اسبتان ، کالری جیره را افزایش دهید .

❌چربی موجود در علوفه تازه حاوی مقادیر زیادی امگا ۳ می‌باشد اما در اثر گرما و پروسه خشک‌ شدن مقداری زیادی از امگا ۳ ازدست می‌رود . جالب است بدانیم که رژیم غذایی معمول اسب ها شامل یونجه خشک و یا یونجه خشک به علاوه کنسانتره شامل مقادیر کمی چربی بوده و نمی تواند تامین کننده مقدار امگا ۳ مورد نیاز بدن اسب باشد . 

✅ برخی از روغن های گیاهی همانند روغن کتان و کلزا می‌توانند به عنوان منبع تامین کننده چربی و روغن در بدن اسب در نظر گرفته شوند . برخی از اسیدهای چرب موجود در این روغن ها ، مورد نیاز بدن اسب هستند ولی در بدن اسب تولید نمی‌شوند و بایستی از طریق رژیم غذایی تامین شود.

 امگا ۳ و امگا ۶ به دلیل دارا بودن نقش بیولوژیکی بیشترین اهمیت را در میان اسیدهای چرب در بدن اسب دارند. استفاده از اسیدهای چرب در رژیم غذایی اسب دارای فواید بسیاری است از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد . 

♦️تنظیم سیستم ایمنی و همچنین مقاومت بدن در برابر التهابات ( سلامتی دستگاه گوارش و مفاصل ) 

♦️افزایش درخشندگی یال و دم اسب و پوست بدن اسب

♦️ تامین انرژی اسب‌های ورزشی

♦️افزایش وزن در اسب‌های لاغر و ضعیف با اسکور بدنی پایین

♦️تامین انرژی مورد نیاز اسب‌هایی که به دلایلی همانند اسب‌هایی با بیماری میوپاتی ( بیماری که سبب آسیب رسیدن‌‌ به ماهیچه ها میشود ) ، اسبهای با کولیک‌های مکرر و زخم معده ، اسب‌های با بیماری تنفسی و سندروم متابولیک و اسبهای درگیر با کوشینگ قادر به استفاده از غلات همانند جو و ذرت نیستند .

در انتخاب روغن ها و مکملهای روغنی بایستی آنهایی انتخاب شوند که نسبت امگا ۳ به امگا ۶ بالاتری دارند و در این میان روغن تخم کتان و کلزا و همچنین دارای این ویژگی هستند. 

 

 

نگهداری اسب در بستر مرطوب

آیا میدانید با نگهداری اسب در بسترهای مرطوب و آلوده چه مشکلاتی برای اسبتان ایجاد میشود؟

🔻سم‌ اسبها درصورتی که به دور از رطوبت نگه داشته شوند سالم تر هستند . طبیعت ، سم ها را برای آب و هوای خشک خلق کرده است ، همانطور که اسبها برای چریدن و حرکت کردن آفریده شده اند . سم هایی که مرتبا در محیط و بستر خیس نگه داشته میشوند بیشتر در معرض بیماریهای سم همانند تراش ، آبسه و سیدی تو هستند .

🔶 هنگامی که سم ، رطوبت زیادی را جذب میکند دیواره سم منبسط شده ، سم اسب ساختار و شکل نرمال خود را از دست داده و نرم میشود  در نتیجه بستر بسیاری از مشکلات سم پدید می آید که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

✅ کوبیدگی کف سم (Sole Bruise): هنگامی که سم به صورت مداوم در معرض رطوبت قرار بگیرد مستعد کوبیدگی سم خواهد شد . این حالت در اثر برخورد شدید و ناگهانی بین بافت نرم کف سم و استخوان بند سوم با فشار ایجاد شده از حتی سنگهای کوچک ، ایجاد میشود (دقیقا حس آن همانند هنگامی است که چکش را اشتباها روی انگشت خود می کوبید). 

آبسه سم (Hoof Abscesses): تجمع عفونت در سم های نرم و نفوذ پذیر بیشتر دیده میشود  . در اثر نرمی سم ، ماسه ، خاک ، بخش های کوچکی از سنگ ریزه و آلودگی از کف سم و خط سفید وارد سم میشود و ایجاد عفونت میکند و اسب به آبسه سم مبتلا مبشود . 

تراش (Hoof Thrush): وحود باکترهای غیر هوازی (باکتری هایی که بدون و یا با مقدار کمی اکسیژن زنده می مانند) در بافت قورباغه ، سبب تخریب قورباغه و بافت های اطراف آن میشود . این وضعیت برای اسب دردناک است . 

✅امکان جدا شدن میخ های نعل بندی : هنگامی که دیواره سم اسب نرم میشود قادر به نگهداری نعل اسب نخواهد بود زیرا نرمی سم باعث شل شدن و نهایتا جداشدن میخ های نعل بندی شده و حتی مانع از نعل بندی مجدد اسب میشود

✅امکان لیز خوردن اسب ها در بسترهای گل آلود وجود دارد . در این گونه بستر اسبها برای حفظ تعادل تقلا میکنند و ممکن است یک پا را روی پای دیگر بگذارند و به خودشان آسیب وارد کنند . 

❌برای پیشگیری از به وجود آمدن مشکلات ذکر شده ، لازم است که محل های پر تردد اسبها در پادوک همانند کنار درب ها و اطراف آبشخور ها را به گونه ای باشند که دارای استحکام و سفتی ایده آلی باشند . به علاوه سم اسبها مرتبا بررسی شده و از محصولات مراقبتی ضد نرمی سم همانند اسپری قطران و روغن سم قطراندار به صورت یک تا دو بار در هفته استفاده شود . این گونه محصولات از نفوذ رطوبت اضافی به داخل سم جلوگیری کرده و از سم اسب محافظت میکنند .

توجه داشته باشید که در مصرف اینگونه محصولات نبایستی زیاده روی شود .

زخم های گوارشی در اسب

زخم های گوارشی به چه دلیل در اسبها ایجاد میشوند و نشانه های ایجاد آن چیست؟

تحقیقات نشان داده اند که ۶۰ تا ۹۰ درصد اسب های ورزشی مبتلا به زخم های گوارشی هستند ‌. اسبها و کره های آزاد نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند اما بیماری در آن ها به شکل دیگری است . اسبهایی که در اصطبل نگهداری میشوند در معرض ابتلا به این بیماری هستند و این به دلیل نحوه ی نگهداری ما است.

علائم بسیاری وجود دارد که نشان دهنده ابتلای اسب به زخم گوارشی است . اگر اسب تان هریک از علائم زیر را دارد بایستی به وسیله دامپزشک مورد معاینه قرار بگیرد . این علائم عبارتند از :

ادامه مطلب

بیومکانیک سالم اسب ورزشی

فرم حرکتی صحیح یک اسب ورزشی چگونه است ؟

اگر به اسبهای اطراف مان نگاه کنیم متوجه می‌شویم که برخی فرم حرکتی (بیومکانیک) صحیح و سالم ( در تصویر اسبهای ردیف بالا) و برخی فرم حرکتی ناسالم ( در تصویر اسبهای ردیف پایین) دارند .همه ما شاهد هستیم که سوارکاران برای داشتن اسبی ورزشی و قوی تر همواره به دنبال قراردادن گردن اسب در یک شکل مشخص و یا کشیدن پاهای اسب به زیر هستند .

اما بایستی بدانیم که اگر بخواهیم اسبی سالم و در عین حال ورزشی داشته باشیم تنها با استفاده از سواری و یا از طریق لوازمی همانند بغل بند و پسوآ نمی توانیم به پاسخ و راهکار صحیح برسیم .

در فرم حرکتی سالم ، کمر و پشت ریلکس ، آزاد و بدون انقباض هستند که این حالت باعث رهایی تاپ لاین ( کمر ، پشت و کپل ) و نهایتاً حرکت آزادانه اسب خواهد شد . انرژی به طور یکنواخت در بدن اسب جریان پیدا کرده و هرگونه شوک یا فشار به طور مساوی جذب و پخش میشود . این فرم از وضعیت بدنی اسب اصلاحا گرد نامیده میشود .

ادامه مطلب

اسب بدون نعل

اسبهای بدون نعل می توانند تا 50 درصد بیشتر از اسبهای با نعل تحرک داشته باشند !

تحقیقی در کشور سوئد نشان داده است که اسبهای بدون نعل ۵۰ درصد بیشتر از اسبهای با نعل تحرک دارند یعنی تعداد گام هایی که در یک ثانیه میزنند بیشتر است و اسبهای با نعل حرکت آرام تری دارند .

این تحقیق که با هدایت Lars Roepstroff از دانشکده کشاورزی سوئد و آقای Peder Fredricson ، پرش کار بین المللی انجام شد نتایج شگفت انگیزی را به همراه داشت .

نتایج اولیه این تحقیق نشان دادند که تفاوت زیادی در توانایی سم در جمع و باز شدن (contract and expand) بین اسبهایی که نعل میشوند و نمی‌شوند وجود دارد .

ادامه مطلب

رطوبت سم

رطوبت مورد نیاز سم چگونه تامین میشود ؟

داشتن سم هایی سالم برای اسب اهمیت ویژه ای دارد . رطوبت سم نقش بسیار مهمی در سلامت سم اسب دارد . از آنجایی که  در شرایط طبیعی و نرمال ، سم میزان کافی از رطوبت را در خود نگه داشته و تعادل رطوبتی خود را حفظ میکند . در نتیجه قوام و استحکام آن حفظ شده و دچار بیماریهای سم نخواهد شد. اما درصورتی که سم خشک و شکننده و یا نرم و پنیری شود مشکلات و گاها آسیب های جدی را برای اسب به همراه خواهد داشت .  هر خشی از سم سالم دارای میزان رطوبتی متفاوتی است . رطوبت دیواره سم حدودا ۲۵ درصد ، کف سم ۳۳ درصد و قورباغه ۵۰ درصد است . جالب است بدانیم رطوبت مورد نیاز سم از دو منبع تامین میشود :

۱) آبی که به طور طبیعی و از طریق گردش خون در اختیار سلول های سم قرار میگیرد. 

۲) آبی که از محیط دریافت میشود و از طریق سم جذب میشود.

ادامه مطلب